VIDIECKY DOM JABLONOVÉ
 

 
 

Projekt : Vidiecky dom Jablonové
Autori: Andrea Ambrovičová, Juraj Mikulaj, Jana Matlovičová, Radoslav Kurucz
Status: vo výstavbe
Miesto: Jablonové, SVK
Úžitková plocha: 320,4 m2
Vizualizácie: ARCHITEKTI mikulaj & mikulajová

2015 - 2019

 
 

Ako navrhnúť rodinný dom v dedinskom prostredí v 21. storočí, zachovať to najlepšie z tradícií a pridať k tomu to naj zo súčasnej architektúry a moderných technológií šetrných k životnému prostrediu?

Našou odpoveďou na túto otázku je Vidiecky dom J, ktorý je súčasnou interpretáciou tradičného slovenského domu s gánkom. Dom leží na konci malebnej dediny na Záhorí, s výhľadom na les a do okolitej krajiny. Tak ako kedysi bývala pri murovanom dome drevená stodola, aj dnes sme navrhli tehlový dom na bývanie a vedľa stojacu drevostavbu. Umiestnili sme do nej garáž a hospodárske priestory. Oba domy sú vzájomne prepojené gánkom – typickým slovenským prvkom, ktorý sa v našej ľudovej architektúre objavuje už po stáročia. Gánok vytvára príjemnú vstupnú zónu do domu, ale aj miesto pre posedenie v tieni pod pergolou.

Sedlové strechy a pozdĺžny pôdorys pripomínajú pôvodné obydlia v tomto prostredí, do ktorého chce nová stavba prirodzene zapadnúť. Charakter domu je však súčasný, vystihujúci dnešnú dobu a navrhnutý na mieru pre svojich obyvateľov. Bývať v ňom bude pár, niekedy prídu na návštevu deti a jedného dňa možno aj vnúčatá. On rád varí pre veľa priateľov, ona často cestuje a pre všetkých tu musí byť dosť miesta.

Veľký pozemok smerom ku lesu výrazne stúpa. Dom svojou polohou v hornej časti parcely získal výhľad, pri peknom počasí odtiaľto vidieť až na predhorie Álp. Priestory v dome sú radené v pôdoryse za sebou, tak ako sa dedinské domy v minulosti stavali. Tu nám to umožnilo veľkorysé otvorenie obývačky aj jedálne do oboch strán pozemku – smerom na juhovýchod na gánok a dvor, na severozápadnej strane zase na priestrannú terasu a do záhrady. Otvorená kuchyňa má výhľad na vstupnú časť pozemku. Život v dome sa točí okolo veľkého jedálenského stola, ktorý od obývačky oddeľuje iba obojstranný krb. Priestor obývačky sa otvára cez dve podlažia až do sedlovej strechy, ktorej hambálková konštrukcia je priznaná, a pokračuje knižnicou na galérii. Nočnú časť domu sme umiestnili do tej najtichšej zóny parcely, s výhľadom na les.

Pri výbere stavebných materiálov sme hľadali prirodzené riešenie, ktoré v tomto prostredí bude pôsobiť, akoby tu bolo odjakživa. Dom je omietnutý klasickou omietkou lomenej bielej farby, strechy pokrýva červenohnedá pálená škridla. Prírodné drevo, ktoré časom pekne zostarne, sa objavuje na fasáde garáže, na gánku a tiež na posuvných okeniciach, ktoré sú opäť novodobou adaptáciou historických prvkov. Subtílna oceľová konštrukcia gánku dodáva stavbe jemnú grafiku a punc súčasnosti. V interiéri je veľa svetla, prírodné dubové drevo sa tu kombinuje s pohľadovým betónom na strope a sofistikovanými nábytkovými solitérmi. V dome využívame progresívne súčasné technológie – najlepším spôsobom chladenia sú chladené stropy, použitím studničnej vody ako chladiaceho média znižujeme prevádzkové náklady a v neposlednom rade chránime životné prostredie.